عقب ماندگی ذهنی و راه های درمان آن
عقب ماندگی ممکن است قبل از تولد جنین ،تولد یا کمی بعد از تولد بوجود آید. معهاذا گاهی در نتیجه بیماری یا تصادف عفب ماندگی دیررس نیز دیده می شود که از نوع زودرس قابل تمیز نیست.
غذای ناکافی به خصوص در اوائل عمر، اختلال در رشد و بالاخره اختلال در قوای دماغی بوجود می آید.دیوار خانه های محلات فقیر نشین با رنگهایی پوشانده می شود که محتوی سرب است ومسمومیت با سرب منجر به عقب ماندگی می شود.
عقب ماندگی ذهنی مربوط می شود به کنش پایین تر از حد متوسط عمومی هوش که در دوران رشد ظاهر شده وهمراه با اختلالاتی در رفتار سازش است.
نمره احراز شده بر اساس آزمونهای هوش میزان شده باید از 97 تا 98 درصد همسالان پائین تر باشد، داشتن مشکلات در استقلال شخصی ومسئولیت اجتماعی که از سن وگروه فرهنگی او انتظار می رود.
1.گروه عقب مانده های عمیق (ابله، تهی مغز): این افراد 3 تا 5درصد عقب مانده ها را تشکیل می دهند هوشبهره این افراد از 25 تجاوز نمی کند وتواناییهای آنان از نظر ذهنی در هر سنی که باشند از یک کودک 3 ساله تجاوز نمیکند.
علاوه بر نارسائیهای شدید دقتی ، ناهنجاریهای حسی وحرکتی ونیز بدشکلی های سر وصورت وکوتاهی اندام در آنها دیده می شود و دقت وحافظه در آنها دیده نمیشود، یا خیلی ضعیف است،برخی از آنها را کودکان وابسته میگویند.
2.گروه عقب مانده های شدید: هوشبهره این گروه بین 26 تا 50 برآورد شده توانائیهای آنان همانند کودک 3 تا 7 ساله است. این گروه قادر به فراگیری انجام امور ساده می باشند، تا حدودی از عهده ی کارهای شخصی خود برمی آیند.قادر به حل مشکلات خویش نیستند.کودکانی که هوشبهره 50 دارند،اگر در کلاسهای ویژ ه قرار بگیرند، شاید به کندی چند کلمه خواندن یا نوشتن بیاموزند .از نظر عاطفی متغیر و مقابل مخالفت دیگران عصبانی می شوند .حالت تهاجمی دارند. آتش سوزی و قتل در این افراد زیاد دیده می شود;به آنها کودکان نیمه وابسته می گویند که به جمع آوری نقاشی ،عکس و تمبر ها علاقه زیادی دارند.
ادامه مطلب...
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » محسن ( سه شنبه 89/2/14 :: ساعت 9:41 عصر )
آموزش چند مهارت برای تقویت روحیه ی کودکان استثنایی
بسیاری از والدین بر این باورند که مهارت های مفید اجتماعی برای موفقیت کودکان در زندگی مهم و حیاتی هستند . به نظر می رسد که برخی از کودکان فقط با مشاهده دیگران این مهارت ها را به سادگی می آموزند ؛ اما کودکان استثنایی ممکن است در آموزش و یاد آوری آنها با مشکلات زیادی مواجه باشند .
برای روشن شدن مطلب ، دو کودک استثنایی را در نظر بگیرید . اولی پسری ده ساله و دومی دختری هفت ساله است و هر دو در یادگیری آداب اجتماعی دچار مشکل هستند . اگر شما والدین این بچه ها بودید چگونه می توانستید به آنها کمک کنید تا مهارت ها و آداب اجتماعی را بیاموزند . پیشنهادهای زیر آموزش راهبردهایی در این خصوص است که به این قبیل کودکان کمک می کند تا امیال خود را کنترل کرده و توقعات اجتماعی را نیز برآورده سازند :
مدلسازی
رفتاری را که می خواهید به فرزندتان بیاموزید سرمشق قرار دهید ، مثلا وقتی می خواهید وارد مکانی شوید در بزنید و اجازه بگیرید و یا هنگامی که می خواهید جایی را ترک کنید ، به او گوشزد کنید که با وجود این که او دوست دارد بیشتر بمانید ولی اکنون وقت رفتن است . مطمئن باشید فرزندتان شنیده باشد که شما از صاحبخانه تشکر کردید .
آموزش
بنشینید و با فرزندتان در سطح خودش ، در مورد انتظاراتتان از او و رفتارهای جدیدی که می خواهید به او آموزش دهید صحبت کنید . تذکرات شفاهی باید مرحله به مرحله و همراه با تصاویر و عکسها ، آموزش های کتبی و استفاده از عروسک ها باشد . تکرار و یادگیری همراه با بازی ، درک انگیزه فرزند شما را افزایش می دهد . مثلاً می توانید یک اتاق مقوایی بسازید و به نوبت به جای عروسک ها در بزنید و پاسخ دهید .
بدین طریق می توانید مفهوم در زدن قبل از ورود به مکانی را به شیوه ای لذت بخش و نشاط آور به فرزندتان آموزش دهید .
این آموزش ها را هر چند روز یک بار حدود پنج دقیقه تمرین کنید تا وقتی که مطمئن شوید فرزندتان آموزش های لازم را فرا گرفته است . بعد از هر جلسه تمرین نیز می توانید با دادن پاداش یا امتیازات خاص او را تشویق کنید .
تمرین و ممارست
ادامه مطلب...
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » محسن ( سه شنبه 89/2/14 :: ساعت 9:40 عصر )
عقب ماندگی ذهنی
اطلاعات اولیه
توضیح کلی
عقب ماندگی ذهنی توان هوشی کمتر از میانگین جامعه (ضریب هوشی کمتر از 70) که با یک آزمون استاندارد ضریب هوشی سنجیده می شود. ضریب هوشی 130-80 طبیعی در نظر گرفته می شود؛ میانگین طبیعی 100 است . اختلال عملکرد هوشی منجر به عدم توانایی فرد در انجام مسؤولیت های عادی زندگی می گردد. عقب ماندگی ذهنی به چهار گروه خفیف (ضریب هوشی 70-50)، متوسط (ضریب هوشی 49-35)، شدید (ضریب هوشی 34-20) و بسیار شدید (ضریب هوشی کمتر از 20) تقسیم بندی می گردد. عقب ماندگی خفیف شایع ترین نوع است .
علایم شایع
عقب ماندگی ذهنی خفیف در بسیاری از موارد تا هنگامی ورود کودک به مدرسه تشخیص داده نمی شوند. فعالیت های ذهنی نظیر ریاضیات و حساب کُندتر از معمول انجام می شود، توانایی خواندن مختل بوده و هیجانات کودک ممکن است بچه گانه تر از سن واقعی اش باشد. کودک ممکن است فعال تر از حد معمول بوده و یا حرکات غیرارادی مکرر داشته باشد.
بیمار ممکن است دچار تأخیر تکاملی به صورت مشکلات تکلم و زبان ، تأخیر در مهارت های حرکتی ، نقایص حسی (کُندی در پاسخ دادن به مردم ، صداها، اسباب بازی ها یا غیره )، یا اختلالات عصبی باشد.
تشنج ، بی اختیاری مدفوع و ادرار و مشکلات شنوایی نیز ممکن است وجود داشته باشد.
عقب ماندگی شدید و بسیار شدید اغلب در بدو تولد تشخیص داده می شوند.
ادامه مطلب...
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » محسن ( سه شنبه 89/2/14 :: ساعت 9:38 عصر )
عقب ماندگی ذهنی (mental Retardation)
عقب ماندگی ذهنی اختلالی است که با عملکرد هوشی زیر حد طبیعی و اختلال در مهارتهای انطباقی مشخص می گردد. سن شروع عقب ماندگی ذهنی زیر 18 سال است و منظور از مهارتهای انطباقی انجام کارهای است که در هر سن خاص به طور معمول از فرد انتظار می رود .
انواع
عقب ماندگی ذهنی بر اساس میزان بهره هوشی ، از خفیف تا بسیار شدید ( عمیق ) وجود دارد . جدول زیر تقسیم بندی های مربوط به عقب ماندگی ذهنی را با توجه به نوع و مهارت مورد نظر نشان می دهد:
مهارت مورد انتظار نوع بهره هوش
آموزش پذیر خفیف
50- 70
ربیت پذیر بالا
متوسط
35- 50
تربیت پذیر پایین
شدید
25- 25
کمتر از 25
عمیق
ایزوله ، نیازمند نگهداری در مؤسسه
ادامه مطلب...
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » محسن ( سه شنبه 89/2/14 :: ساعت 9:38 عصر )