تقویت اعتماد به نفس در دختران
نتایج تحقیقات بیشماری نشان میدهند که دختران در سنین بین 14-10 سالگی به طور محسوسی دچار ضعف اعتماد به نفس میشوند (بیکس، 1994) براساس این یافتهها، دختران در آغاز سن مدرسه و شروع دبستان از خودپندارهی بالاتر و اعتماد به نفس بیشتری نسبت به پسران برخوردارند. در حالی که در طی سالهای پایانی دبستان و آغاز دوران نوجوانی این نسبت بر عکس شده و دختران دچار ضعف و کاهش اعتماد به نفس میشوند. این امر میتواند ناشی از نظام آموزشی، دیدگاههای فرهنگی و نحوهی تعاملات اجتماعی، دربارهی نقش جنسیتِ نوجوانان باشد.
پژوهشهای متعددی نشان میدهند که دانشآموزانِ پسر در مقایسه با دانشآموزانِ دختر سؤالات بیشتری در کلاس درس عنوان میکنند و به جزئیات، بیشتر از دختران دقت میکنند.
دیبولد (1995)، طی تحقیقی به این نتیجه رسیده که نوجوانانِ دختر در مقایسه با نوجوانان پسر، بیشتر دچار اضطراب، فشار روانی و افسردگی میشوند.
یکی از عوامل مؤثر در کاهش اعتماد به نفس و ضعف خودپندارهی دختران، بلوغ جنسی و تغییرات جسمانی آنان است. به طور معمول دختران 2 الی 3 سال زودتر از پسران بالغ میشوند؛ و همین امر موجب میشود که آنها با پختگی کمتری با این فرایند روبهرو شوند.
به عبارت سادهتر، یک دختر در 11-10 سالگی مراحل بلوغ خود را طی میکند؛ در حالی که یک پسر در حدود 14-13 سالگی ـ یعنی حدود 3-2 سال بعد از دختر به این مرحله میرسد. در طی این مدت دختران ناگهان با تغییراتِ جسمانی گوناگونی روبهرو میشوند که برای آنها محدودیتهایی را نیز به همراه میآورد. این احتمال وجود دارد که افسردگی و ضعفِ خودپندارهی دختران ناشی از احساس نارضایتی آنان نسبت به وضعیت ظاهر و تنانگارهی خود باشد. زیرا ضعف تنانگاره، ازدیاد وزن، و زیبایی ظاهر برای دختران بسیار مهمتر از پسران است. در مواردی نیز، دختران نمیتوانند خود را با این تغییراتِ جسمانی، سازگار کرده، آن را بپذیرند. در نتیجه خودپندارهی آنان لطمه دیده و دچار ضعف اعتماد به نفس میشوند.
دکتر اسمیت (1988) میگوید: «پسران برای ماجراجویی و قدرتمندی تشویق میشوند، در حالی که دختران برای وابستگی و محتاط بودن.» زمانی که پسری دچار مشکل میشود، او را تشویق میکنند تا درصدد مبارزه با آن مشکل برآید. در حالی که وقتی دختری در چنین شرایطی قرار میگیرد، با گفتن: «اجازه بده تا کمک کنیم ...» و یا حتی بدتر از آن، «بگذار ما این کار را برایت انجام دهیم ...»، درصدد رفع مشکل او برآیند و این موضوع، مفهومی از احساس «درماندگی آموخته شده» دربردارد. به عبارت سادهتر، او را به ناتوانی و وابستگی عادت میدهیم. دکتر اسمیت معتقد است که میتوان دختر را نیز هم چون پسران افرادی قوی و متکی به نفس بارآورد. وی نکات زیر را به منظور راهنمایی والدین و مربیان یادآور میشود:
1ـ اجازه دهید که دخترتان نیز با شن و خاک بازی کند و از این که خود را کثیف کند ناراحت نشوید.
2ـ به دخترتان اجازه دهید که با حیوانات خانگی، پرندگان، ماهیها و لاکپشت، ... بازی کند.
3ـ والدین میتوانند دخترانشان را نسبت به انجام کارهای فنی گوناگون، تشویق کنند و آنان را با وسایل و ابزارآلاتی مثل میخ، چکش، آچار و از این قبیل آشنا سازند. حتی اجازه دهند ضربهای هم با چکش روی دست خود بزنند.
اسموتنی (1995)، توجه به نکات زیر را برای رشد و ارتقاء اعتماد به نفس دختران لازم و ضروری میداند:
1ـ دختران خود را تشویق به مطالعهی زندگینامههای زنان سرشناس و برجستهی تاریخ، علوم،هنر، ورزش و... کنید.
2ـ سعی کنید کودکانِ خود را به مشاهدهی فیلمهایی تشویق کنید که هم مردان و هم زنان دارای نقشهای مثبت و سازندهای در آن باشند.
3ـ به سؤالات دخترتان به همان میزان که به سؤالات پسرتان اهمیت میدهید، توجه کنید. با آنها دربارهی روابط خانوادگی، دوستیها و مباحث مختلف فرهنگی ـ اجتماعی صحبت کنید.
دکتر ایگل و کلمن (1994)، در این زمینه توصیه میکنند:
ادامه مطلب...
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » محسن ( دوشنبه 89/3/3 :: ساعت 10:6 صبح )
دوستی از جنس خودم
مروری اجمالی بر رابطه نوجوان با همسالان
همسالان در رشد روانی و اجتماعی غالب نوجوانان نقش عمده ای دارند، به خصوص در جامعه امروزی ما که سن ورود به بازار کار و پذیرش مسئولیت خانوادگی به طور روز افزونی به تاخیر افتاده است، دوره نوجوانی بر خلاف گذشته طولانی تر شده و به موازات آن نقش همسالان در این دوران، اهمیت بیشتری یافته است. روابط با همسالان در سالهای نوجوانی زمینه ای است برای روابط بزرگسالی، روابط اجتماعی، روابط کاری و... .
دختر یا پسر نوجوانی که در طی این دوره یاد نگرفته است چگونه با افراد همجنس خود کنار بیاید و یا روابط درستی با افراد جنس مخالف برقرار کند در بزرگسالی با مسائل و مشکلات زیادی رو به رو خواهد شد.
مطالعه یونیس و اسمولار(1995) نشان داده است که از هر سه نوجوان بیش از دو نفر عنوان کردند که دوستان نزدیک، آنها را بهتر از والدینشان درک می کنند؛ و اینکه آنان با دوستانشان بیشتر احساس می کنند که"خودشان" هستند؛ و دیگر اینکه در این برهه از زندگی بیشتر تمایل دارند از دوستانشان بیاموزند تا از والدینشان. اگر والدین در این دوران رفتاری خصومت آمیز،سهل انگارانه یا استثمارگرانه با نوجوان داشته باشند، همسالان نه تنها مفری برای نوجوانان محسوب می شوند بلکه او را درک کرده و از او حمایت می کنند و همین مساله باعث فاصله افتادن بیشتر بین نوجوان و خانواده می شود.
دختر یا پسر نوجوانی که در طی این دوره یاد نگرفته است چگونه با افراد همجنس خود کنار بیاید و یا روابط درستی با افراد جنس مخالف برقرار کند در بزرگسالی با مسائل و مشکلات زیادی رو به رو خواهد شد.
تا قبل از دوره نوجوانی افراد بیشتر وقت خود را با خانواده سپری می کنند و به برقراری رابطه نزدیک و عاطفی با اعضای خانواده اهمیت بیشتری می دهد اما از نوجوانی به بعد طبق آمارهای بدست آمده نوجوانان 52 درصد وقت خود را با همسالان، 27 در صد اوقات را تنها و فقط 19 در صد زمان خود را با خانواده سپری می کنند. به علت همین ارتباط زیاد نوجوان با همسالان است که مساله"همنوایی با فرهنگ همسالان" در این سنین از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
همنوایی با فرهنگ همسالان
نیاز به همنوایی با همسالان برحسب زمینه اقتصادی-اجتماعی، روابط با والدین و سایر بزرگسالان، محیط مدرسه و عوامل شخصیتی فرق می کند. برای مثال نوجوانانی که گرایش زیادی به سرزنش خود دارند( یعنی از خودپنداره ضعیف تری برخوردار هستند) بیش از سایر نوجوانان، به همنوایی با همسالان می پردازند در مقابل نوجوانانی که عزت نفس زیادی دارند و احساس توانایی می کنند با همسالان خود کمتر همنوایی می کنند.
نیاز به همنوایی با همسالان از اواسط کودکی آغاز شده و تا اوایل نوجوانی ادامه دارد و سپس از اواسط نوجوانی تا اواخر آن کاهش تدریجی دارد. با توجه به مطالبی که عنوان شد نباید این تصور در شما ایجاد شود که رابطه با همسالان در دوره نوجوانی خالی از فایده است بلکه می توان گفت رابطه نوجوان با همسالان همچون چاقوی دو لبه است یعنی همانطور که این رابطه زیاد نوجوان با همسالان، باعث فاصله افتادن وی از خانواده شده و در بعضی از موارد موجب یادگیری رفتارهای نادرست از همسالان می شود؛ اما از طرف دیگر این رابطه دارای فواید بسیاری نیز است.
نیاز به همنوایی با همسالان از اواسط کودکی آغاز شده و تا اوایل نوجوانی ادامه دارد و سپس از اواسط نوجوانی تا اواخر آن کاهش تدریجی دارد.
فواید دوستی نوجوان با همسالان
1- نوجوانان وقتی با همسالان خود رابطه دوستی برقرار می کنند مشکلاتشان را به صورت درد دل بیان کرده تا از تنهایی و اضطراب رهایی یابند بنابراین در بسیاری از مواقع رابطه نوجوانان با همسالان دارای "ویژگی حامیانه" است.
2- دوستی های دوره نوجوانی، فرصتی برای کشف خویشتن و درک عمیق تر دیگران است چرا که از طریق این ارتباط سالم، نوجوان نسبت به نقاط ضعف، قدرت، نیازها و آرزوهای دیگران حساس شده و در نتیجه خودشان و به تبع آن اطرافیانشان را بهتر و بیشتر شناخته و احساس همدلی بیشتری می کنند که این احساسات و برداشتها، جز آن دسته تجربیاتی است که در کانون خانواده بدست نمی آید و فراسوی چارچوب خانوادگی است.
ادامه مطلب...
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » محسن ( دوشنبه 89/3/3 :: ساعت 10:6 صبح )
شخصیت و اختلالات [12]
آموزشی 2 [23]
اختلالات روانی [67]
تربیت [23]
کودکان [35]
مقاله های آموزشی3 [36]
اعتماد وعزت نفس [12]
اعتیاد [14]
ایران [16]
مذهبی و اسلامی [33]
مشاوره وروان شناسی [37]
20 مقاله 1 [22]
مشاوره و روان شناسی [49]
روان شناسی ومشاوره 2 [70]
جملات قصار [16]
بیست مقاله 4 [21]
بیست مقاله کامل [20]
بیست مقاله 3 [27]
بیست مقاله 6 [27]
بیست مقاله 5 [23]
بیست مقاله 7 [25]
بیست مقاله 8 [29]
عکس بازیگر خارجی زن [9]
مدیریت [13]
لکنت زبان [3]
سواد کامپیوتری
مقالات متفزقه [3]
عکس از روستای هادرباد [2]
لجبازی [14]
افسردگی [20]
بیش فعالی یا کمبود توجه [9]
ناخن جویدن [4]
تیک [12]
ترس [6]
شب ادراری وروز ادراری [6]
مشاوره متمرکز بر شخص [7]
مطالعه ویادگیری [15]
تمرکز حواس و حافظه [11]
اعتماد به نفس [28]
آرامش روانی [29]
عشق وشادمانی [21]
پرخاشگری [32]
دوستی و روابط [33]
سلامت روان [19]
افت تحصیلی و یادگیری [14]
دوستی و روابط زناشویی [3]
تلویزیون و اضطراب [29]
آموزشی [26]
ترجمه چند متن [9]
اختلالات عاطفی [19]
اعتماد به نفس2 [13]
مشکلات زناشویی [54]
خلاقیت [12]
اختلالات رفتاری 1 [20]
اختلالات رفتاری3 [24]
اختلالات رفتاری2 [25]
زناشویی [65]
روشمندی و شرایط تحقیق در روان شناسی و خلأهای موجود در تدوین روان [3]
بحثی پیرامون روانشناسی اسلامی
مبانی روان شناختی ارتباط مؤثر والدین با فرزندان در محیط خانواده
روانشناسی دین و نقش دین در سلامت جسم و روان(1)
درآمدی بر رویکرد جامعهشناختی دین در حوزة دینپژوهشی
احساس و تفکر
تأثیر والدین بر رشد اخلاقی کودکان؛ تحلیلی مربوط به حیطه اجتماعی
فرایند شکلگیری رشد اخلاقی کودکان
مرزها و اصول روابط خانواده در قرآن کریم
بستر اجتماعی سلامت*
نابرابری در ترازوی برابری جنسیتی
آسیبشناسی تربیت دینی جوانان
نگاهی به پیوند پروتستان و صهیونیسم
مروری بر کاربرد درمانی و اثرات جانبی سرترالین در کودکان
اندیشه، بینش و جوانی
تأثیر والدین بر رشد اخلاقی کودکان؛ تحلیلی مربوط به حیطه اجتماعی
اختلال دوقطبی در کودکان
عاطفه، احساس و یادگیری(1
راه های پرورش خلّاقیت
نگاهی به نیازهای آموزشی- پرورشی کودکان معلول
وسواس چیست و چگونه آنرا درمان کنیم؟
بدبینی
کینه توزی, گذشت, دین و سلامتی*
رشد هیجانی 1
آزمون آدمک ( گودیناف)
فائق آمدن بر عصبانیت وپر خاشگری
نقش نماز در شخصیت جوانان4 [3]
تربیت بدنی شما را سالم و تندرست نگه می دارد» [2]
سخنان رهبری [20]
روانشناسی دین و نقش دین در سلامت جسم و روان(1
پاراسلسوس و تجدید حیات
محاسن و مکارم اخلاق از منظر بهداشت روانی
بیماری روانی: تاریخچه اولیه [2]
انسان و میل به جاودانگی [2]
ضرورت تحول در دولت و وزارت آموزش و پرورش:
تحول در سایر بخش های مرتبط با آموزش و پرورش:
تحول در نظام اداری آموزش و پرورش شامل سازمان و ادارات مناطق :
مدیران مدارس و تحول در آموزش و پرورش
معلمین و تحول در آموزش و پرورش
والدین و تحول در آموزش و پرورش
بخش های امور فرهنگی و امور علمی و فن آوری در سیاست های کلی برنام
فوائد گل بابونه
فوائد گیاه گشنیز
رفتار و درمان کودکان اتیسم و اتیستیک و آسپرگر [30]
فوائد گیاه گشنیز ؛زنجبیل شامی و دارویی [2]
برنامه غربالگری پیش دبستانی بالزر- مارتین
تعریف خدمات بالینی
کودکان مسن تر و رویکرد عملی تشریک مساعی و همکاری
هنر درمانی
مناظر زیبا و عکس [15]
آنفولوانزای نوع A (خوکی) [22]
تربیت زیبا شناختی [9]
الگوهای متغیر در سلامت
کینه توزی, گذشت, دین و سلامتی*
افسردگی و درمان افسرگی [12]
اختلال نافذ رشد غیر طبقه بندی شده PDD NOS
سلامت روان زن و زن الگو در نگرش دینی
چگونه رفتار فرزندانمان را تغییر دهیم ؟
شروع برنامهریزی برای سال تحصیلی موفق [5]
روش برنامه ریزی درسی [2]
نقش مشاور درامورتحصیلی وتربیتی دانش آموزان
استخدام در سیستم کسب درآمد [2]
مرجع کامل روش های جذابیت
چگونه و کجا مطالعه کنیم؟
تکنیک برتر، مرجع روشهای صحیح مطالعه و یادگیری
چگونه کتاب درسی را مطالعه کنیم
همدلی.
ده قدم برای نوشتن یک طرح درس خوب
زن بزرگتر از شوهر عیبی دارد؟
رازهای معلم موفق بودن
مهارتهای خواندن خود را پرورش دهیم
تقویت هوش
روش های ایجاد تفکر خلاق
توصیه های دبیری